HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

19.
január

Gershwin és Hollywood

Videotanar.hu  | ének-zene - Gershwin komment

Szuper zenéket írt, amik ma is népszerűek filmek aláfestéseiként is, Gershwin mégis depressziós lett, mikor beszippantotta az álomgyár.

Negyven évet sem élt, mielőtt elvitte az agydaganata, ám rövid ideje alatt nemcsak hallhatatlan művek sorozatát komponálta, de maga is érzelmileg magas hullámokkal és hullámvölgyekkel teli életet élt.

A Porgy és Bess és a Kék rapszódia sikere után Hollywood is felkapta a fiatal, zseniális komponistát, ám az álomgyár közelében töltött évek teljesen kiszipolyozták Gershwin idegrendszerét, érzelmileg a padlóra küldték és depresszióba taszították. Történt ugyanis, hogy a még mindig ifjú, de már sikeres George két évvel halála előtt beleszeretett Charlie Chaplin feleségébe, Paulette Goddartdba. A hölgy visszautasította közeledését, és a kialakult helyzet annyira megviselte a zeneszerzőt, hogy 1937. február 11-én, F-durr zongoraversenye bemutatója közben rosszul lett, elájult, majd néhány hónappal később a már említett agydaganata következtében elhunyt.

Bár mindössze két filmzenét komponált direkt a producerek kérésére, műveit közel 500 filmben használták hangulatfestésre, és használják ma is. Ha láttad a mozikban nemrég A nagy Gatsby-t vagy a tévében nézed a Simpson family-t, esetleg a Glee-t vagy a Family Guy-t, akkor már biztosan találkoztál George Gershwin zenéivel.

Címkék: oktatóvideó ének-zene videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása