HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

20.
január

Gyorsuló világunk

Videotanar.hu  | fizika - a sebesség komment

Nekünk egy százharmincas sebesség átlagos autópálya-tempónak tűnik, pedig alig több, mint száz éve 63 km/h volt a szárazföldi sebességrekord.

Manapság repülőgéppel mintegy ezer kilométert teszünk meg egy óra alatt, de a szárazföldi, szilárd talajon, guruló járművel mért sebességrekord is 1228 km/óra, amit 1997-ben állítottak be egy két gázturbinás sugárhajtóművel felszerelt Thrust SSC elnevezésű autóval.

Régen minden sokkal lassabb volt, egy-egy utazás heteket, olykor hónapokat is igénybe vett. Repülőgép nem volt, a vasút is lassan döcögött kezdetben, a lovasszekereket, hintókat pedig akár futva is utol lehetett érni.

A 100 kilométer/órás sebességet is csupán éppen a századforduló előtt, 1899. január 27-én sikerült átlépni. A német Camille Jenatzy Acheres-ben (Franciaország) 105,88 km/h-val száguldott La Jamais Contente, vagyis Örök Elégedetlen elnevezésű villanymotoros járművével. Csodálták is akkoriban vakmerő hőstette miatt.

camille.jpg(Camille Jenatzy-t felesége társaságában ünneplik a rekorder autón)

 

1000 fölé először 1970. október 23-án ment az amerikai Gary Gabelich, a Bonneville sóstó kiszáradt medrében. Ő pontosan 1014,513 km/h-s átlagsebességet ért el.

Ehhez képest ma jóval a hangsebesség fölötti tempóra képes rakétákat készítünk, már egyes vonatok is akár 400-zal mennek, és a részecskegyorsítókban a fénysebesség tartományában vizsgálják tudósaink az eddig nem ismert világot.

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása