HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

21.
január

Hallstatt a föld felett és alatt

Videotanar.hu  | földrajz - Ausztria komment

Mesekönyvek lapjaira illő kisváros, amely több, olykor bizarr különlegességgel büszkélkedhet. Hallstatt Salzkammergut, de egész Ausztria gyöngyszeme is.

Kristálytiszta tó és szédítő hegy közé ékelődik a barokk kisváros, amely megőrizte hagyományos értékeit, és ma is olyan, mintha egy időtlen mesevilágba csöppentünk volna, ha ellátogatunk oda.

hallstatt.jpg

Ám a tó és a hegy között igen szűk tér áll az egyutcás városka terjeszkedésének útjába, ami leginkább abban okozott gondot a helyieknek, hogy halottaikat hova temessék. Végül azt a megoldást választották, hogy elhunyt hozzátartozóikat tíz év elteltével kiásták a templom kertjében található apró temetőből, koponyájukat kifehérítették, színes motívumokkal díszítették, majd a közeli sziklába vájt csontházban helyezték el, helyet adva így a következő elhunytaknak.

hallstatt-cemetary-bone.jpg

Hallstatt a felszínen csodálatos, lélegzetelállító városka, a föld gyomrában élők azonban ezt nem gyakran láthatták. A település nem véletlenül épült ugyanis a szűk helyre, hanem a hegyben található sóbánya miatt. Évszázadokon át bányászták ezt a fontos ásványt a hegy mélyébe vájt föld alatti település lakói, azaz a sóbányászok és sokszor a családjaik is. A bánya hatalmas volt, a munka sok, ezért az ott robotolók sokszor fel sem jöttek a felszínre, az alvást, evést is a mélyben intézték. A munka embertelen volt és veszélyes, ide kötődik az első regisztrált sújtólégrobbanás is, 1664-ből.

banya.jpg

A bánya a világ legrégebbről ismert sóbányája, már 7000 évvel ezelőtt is folytak itt a munkálatok. 2002-ben alakították múzeummá. A Hallstatt só ma is legendás.

Címkék: földrajz oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása