HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

01.
február

Nem is olyan öreg a Grand Canyon

Videotanar.hu  | földrajz - az USA története, körzetei komment

Új vizsgálat szerint az impozáns és világhíres völgyszurdok mindössze öt-hatmillió éves, szemben a korábban gondolt 70 millióval.

Az Új-Mexikói Egyetem kutatói nem értenek egyet azzal a korábbi, általánosan elfogadott elmélettel, amely szerint a Grand Canyon egészét hetvenmillió évvel ezelőtt vájta ki a Colorado folyó, de azzal sem, hogy a szurdok teljes egészében az utolsó hatmillió évben alakult ki. Kutatásuk során ugyanis azt fedezték fel, hogy a Colorado folyó a Sziklás-hegységtől a Kaliforniai-öbölig tartó útján az elmúlt hatmillió évben áthaladt a szakadék néhány régebben kialakult szakaszán is. A 446 kilométer hosszú, helyenként több mint 1800 méter mélységet is elérő szurdok változatos színű rétegei a Föld történetének majdnem kétmilliárd évéről tanúskodnak.

Az egyetem munkatársai az úgynevezett termokronológiai eljárásokkal folytatott kutatásaikra alapozzák mindezt, amely során megmérik a kőzetek ásványikristály-szerkezetének változásait. Ezek szerint a Grand Canyon kora nem egységes, különböző részei más-más korúak: 50-70, 15-25, illetve a legfiatalabbak valóban mindössze 5-6 millió évesek.

grandcanyon.jpg

Címkék: földrajz oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása