HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

07.
február

A CERN-é a legnagyobb

Videotanar.hu  | fizika - elektromágneses jelenségek komment

A svájci részecskegyorsítóról már biztosan hallottál, de tudtad-e, hogy ott üzemel a világ legnagyobb elektromágnese? Közel 2000 tonnás.

1920 tonna, azaz négy jumbo repülőgép súlya, 16 méter magas, 17 széles és 13 méter hosszú. Impozáns méretek egy mágnesnek, nem?

A világ legnagyobb részecskegyorsítójában négy detektor működik a részecskék ütközéseinek mérésén, és a legnagyobban szolgál a gigamágnes, amit a közelben gyártottak, és tízórás munkával, egy speciális daru segítségével építettek be a szerkezetbe.

A mágnes arra szolgál a 27 kilométer hosszú, javarészt Franciaország, kisebb részt Svájc alatt található alagútban, hogy a fénysebességgel mozgó részecskék be tudják venni a kanyart, és mivel maguktól egyenesen akarnak menni, ne ütközzenek neki a cső falának.

A CERN gyorsítójában zajló kísérletek során a világmindenség keletkezésének körülményeit, az ősrobbanás kialakulását vizsgálják, és nemrég értek el átütő sikert a Higgs-bozon megtalálásával.

cern.jpg

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása