HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

16.
február

Sajtot evett Ötzi

Videotanar.hu  | történelem - az őskori ember élete komment

Korábban már volt szó itt a blogon az ötezer éves gleccsermúmiáról, Ötziről. Most az is kiderült, hogy halála előtt sajtot evett.

Ötzit menekülés közben érhette nyíltalálat, perceken belül elvérzett, állapította meg a vizsgálat, amit az Ötz-völgyi-Alpok gleccservidékén jó állapotban megtalált ősember 2010-es újra kiolvasztásakor indítottak. Halála előtt napokig kóborolt a férfi állatbőrökből varrt ruhájában, és utolsó óráiban evett is. Ráadásul a gyomrában talált zsírmaradványok tanúsága szerint sajtot. Amennyiben a kutatók feltevése helyes, ez a legrégebbi megtalált sajtdarab a világon.

Ötzi múmiáját 1991. szeptember 19-én fedezték fel 3210 méteres magasságban, a jégbe fagyva. Az egyiptomi múmiákkal ellentétben őt belső szerveivel együtt, vegyszermentesen őrizte meg a gleccser. A 160 centiméter magas, 50 kilogramm súlyú, nagyjából 45 éves férfi kőszáli kecskét, gabonát és zöldségeket fogyasztott, háta fájt, ízületei elkoptak, erei meszesek voltak, fogai szuvasak, fogínye sorvadt. A hátán és bokája körül talált vonalak nem tetoválások: ízületi fájdalmai enyhítésére bőrét faszénnel metszették be, és növényeket dörzsöltek a sérülésbe.

otzi.jpg

Címkék: történelem oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása