HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

17.
február

A sivatag sikolya

Videotanar.hu  | fizika - hőtágulás, hőmérsékleti skálák komment

A hőtágulás fizikai jelenségéről van érdekes videónk, ennek kapcsán nézzük, mi is okozza a sivatagok rejtélyes, sokszor félelmetes „énekét”!

Annak idején a sivatag lakói és a messziről érkezett vándorai is frászt kaptak, amikor éjjelente kísérteties, nyikorgásra, sikolyra emlékeztető hangokat hallottak a kietlen tájon, ahol közel s távolban lélek sem volt.

Nem sokan tudták, hogy a hangjelenségeket a hőtágulás okozza. Ahogy videónkból is kiderül, a környezet hőmérsékletének változása megváltoztathatja a tárgyak térfogatát, gondoljunk csak a nyári kánikulában meghajló sínekre vagy a nagyobb mértékben lelógó magasfeszültségű vezetékekre.

Márpedig hőingadozás szempontjából a sivatag maga a pokol. A nappali elviselhetetlen hőséget a Nap nyugtával fogvacogtató hideg váltja, több tíz fokot is eshet, illetve emelkedhet a hőmérséklet. És ez természetesen hatással van a kövekre, ősi kőszobrokra is. A nappali nagy melegben ezek annyira felmelegszenek, illetve éjszaka annyira lehűlnek, hogy anyaguk és az alattuk lévő, közelítőleg állandó hőmérsékletű rétegek között elmozdulások jönnek létre. Az elmozdulások, elcsúszások éles, csikorgó hanghatásokkal járnak együtt, mintha a sivatag kövei énekelnének. 

desert.jpg

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása