HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

22.
február

For sale. Baby shoes. Never worn

Videotanar.hu  | irodalom - elbeszélés és novella komment

Videónkat megnézve te is láthatod, hogy Hemingway a címben szereplő hatszavas novellája tulajdonképpen megfelel a műfaj követelményeinek.

Bár irodalomtörténészek szerint ellenőrizhetetlen állítás, a legenda szerint a kalandos életű Nobel-díjas író fogadásból vetette papírra, egészen pontosan egy szalvétára ezt a novelláját: Kisbabacipő eladó. Soha nem hordták. Az író arra fogadott, hogy mindössze hat szóban is el tud mesélni egy történetet. (A magyar helyesírás szabályai szerint csak öt szó!) Ez a hat szó egyébként remekül jellemzi Hemingway tömör, sallangmentes írásmódját, ami regényeit is jellemzi.

És ha abból indulunk ki, hogy a novella fő műfaji szempontjai szerint ez az írás röviden, tömören mesél el egy történetet, az idő és a tér szűkre szabott, kevés szereplője van, nem törekszik a valóság teljes ábrázolására és fordulattal, csattanóval zárul, akkor láthatjuk, hogy Hemingway tényleg a legrövidebb ismert novellát alkotta meg arra a bizonyos szalvétára.

Hemingway.jpg

 

Címkék: irodalom oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása