HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

06.
március

Közel jött az aszteroida tegnap este

Videotanar.hu  | matematika - kombinatorika, útvonalak száma komment

Igen közel, a Hold pályáján belül húzott el szerda este a Föld mellett egy busz nagyságú aszteroida.

Bár szabad szemmel nem volt látható, csillagászati mértékkel majdnem súrolta a Földet a körülbelül 30 méter átmérőjű, 2014 DX110 elnevezésű objektum. Az aszteroidát mindössze hat nappal ezelőtt, február 28-án azonosították a csillagászok, és a becsapódásától annak ellenére sem kellett tartani, hogy közép-európai idő szerint 22 óra 6 perckor 345 ezer kilométerre húzott el mellettünk.

Noha az objektum nem veszélyeztette sem a Földet, sem a Holdat, a NASA a potenciálisan veszélyes aszteroidák közé sorolta, mert szakembereik szerint egy az egymillióhoz az esélye, hogy 32 év múlva, 2046. március 4-én eltalálja bolygónkat. Ez nem túl nagy esély, ráadásul a további elemzésekkel rendszerint tovább csökken, ám a Hold pályáján belülre eső objektumokat nagyobb figyelemmel vizsgálják.

Az Európai Űrügynökség adatbázisa szerint ez az aszteroida két ízben már a mostaninál jóval kisebb távolságra közelítette meg a Földet: 1982. március 22-én és 1998. március 17-én minimum 164 680 kilométerre került hozzánk. Ez már elég kis távolság volt ahhoz, hogy a Föld gravitációja befolyásolja a pályáját, így a 21. század folyamán körülbelül tizenhárom évente vissza fog térni.

asteroida.jpg

 

 

Címkék: matematika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása