HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

09.
március

Átrobogni Ázsián

Videotanar.hu  | földrajz - Ázsia tájai komment

A legnagyobb kontinens a legek földrésze is, a legmagasabb hegyek, legmélyebb tavak és legnépesebb városokon kívül a közlekedésről is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk.

A világ leghosszabb vasútvonalán jár a Transzszibéria expressz, ami kelet-nyugat irányban átszeli Ázsiát.

A transzszibériai vasútvonal kelet-nyugati irányban nagyjából 7000, míg északról délre mintegy 3500 kilométeren húzódik. Nyolc időzónán halad keresztül, és a Moszkvából induló Oroszország expresszel menetrend szerint 147 órát és 59 percet vesz igénybe a teljes út. Visszafelé ez érdekes módon 173 óra és 11 perc. Ez a roppant távolság a vasút megépítése előtt lovaskocsival három hónapig tartott.

A transzszibériának ma már több ága van, 5655 kilométerénél kezdődik például a transzmongol vasútvonal, de Pekingbe is közvetlenül lehet eljutni rajta. Európa és Ázsia határát az 1777. kilométernél egy fehér obeliszk jelzi.

A világ leghosszabb vasútvonalát egy időben kezdték építeni a két végéről, 1891, május 31-én. II. Miklós cár még trónörökösként vett részt a munkálatok ünnepélyes megkezdésén, és a vasút nyugati végállomása akkor nem Moszkva, hanem Szentpétervár volt. Hivatalosan 1903. július 13-án adták át a forgalomnak a verejtékes munka árán elkészült, ám az orosz birodalom szempontjából igen fontos vasútvonalat. Kezdetben kompok vitték át a szerelvényeket a Bajkál-tavon, de 1904 telén, az orosz-japán háború szorításában a tó befagyott felszínére építették a síneket. Csak 1905-ben készült el a tavat elkerülő szakasz, és ettől kezdve akadálytalanul zajlott a forgalom keresztül a birodalmon. A mintegy tizenkét évig tartó építkezés akkor 1 455 413 000 arany rubelba került.

transzsziberia.jpg

 

 

Címkék: földrajz oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása