HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

14.
március

Az elefántok nyelvérzéke

Videotanar.hu  | nyelvtan - szószerkezetek komment

A nyelvtanról fogalmuk sincs, ám különböző nyelveket képesek megkülönböztetni az elefántok, sőt, azt is el tudják dönteni, férfi, nő vagy gyerek beszél-e a környezetükben.

Érdekes tulajdonságot figyeltek meg a kutatók a vadon élő elefántokat tanulmányozva. A kenyai Amboseli Nemzeti Parkban végzett kísérlet során kiderült, a legnagyobb szárazföldi emlősök képesek megkülönböztetni a körülöttük élő törzsek által használt nyelveket és a férfi-, női és gyermekhangokra is különbözőképp reagálnak.

Az ormányosok persze nem barátkozás céljából tettek szert eme képességükre, hanem a tapasztalataik alapján kialakult veszélyérzetük miatt. Mivel a maszájok hagyományaik szerint alkalmanként ölnek elefántot, nyelvük hallatán az állatok riadtan reagálnak. Ezzel szemben a kambák nem jelentenek veszélyt számukra, így beszédük felismerésekor nyugodtak maradnak. És ami különösen érdekes, hogy az elefántok azt is tudják, hogy a nők és a gyermekek nem vadásznak, így ők beszélhetnek maszájul is a közelükben, nem fognak pánikszerűen menekülni.

A kutatók szerint az elefántok ezen képessége a nagy térfogatú agyukból eredő kiváló memóriájuknak köszönhető. Sőt, egyvalamiben az embernél is jobbak: nem lehet őket átejteni még úgy sem, hogy a férfihangból mesterségesen, hullámai megváltoztatásával női hangot kreálnak.

elefant.JPG

 

Címkék: nyelvtan oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása