HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

16.
március

Nyüzsgő élet hétezres mélységben

Videotanar.hu  | természetismeret - óceánok és kontinensek komment

Az óceánok mélyéről kevesebbet tudunk, mint a világűrről, a kutatóknak mindeddig csak sejtésük volt a roppant mélységek élővilágáról. Nemrég azonban lefilmezték a több mint 7000 méter mély Új-Hebridák-árok hétköznapjait.

A Csendes-óceán egyik legmélyebb pontja a fent említett mélytengeri árok, csaknem harminc hasonló létezik Földünkön. A tengerfenék keskeny hasadékainak többsége a Csendes-óceánban található. A hatalmas nyomás miatt az ember számára nehezen tanulmányozható ez a világ, sokáig úgy is vélekedtek, hogy ilyen mélységek alkalmatlanok bármiféle élőlény számára.

A közelmúltban zajlott expedíció során azonban speciális mélytengeri eszközökkel a kutatóknak sikerült lefilmezniük a hét kilométeres mélységet, az örök sötétség birodalmát, és megállapították, hogy élőlényekben igen gazdag környezetről van szó, a felvételen például tömegével élnek méteres kígyóhalak és hatalmas rákok. A kígyóhalak népes kolóniája egyébként azért meglepő, mert a sekélyebb, könnyebben hozzáférhető vizekben szinte alig találkozni a példányaikkal. Az expedíció arra a következtetésre jutott, hogy éppen a mélytengeri árkok eltérő tápanyagforrása miatt kedvelik ezeket a helyeket, hiszen a kígyóhalak a terméketlen, alacsony tápanyagtartalmú területek nagy specialistái.

arok.JPG

 

Címkék: oktatóvideó természetismeret videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása