HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

17.
március

Lézerrel lőnék a sok űrszemetet

Videotanar.hu  | fizika - erő, erőhatás komment

A környezetvédelemről beszéltünk már itt, a blog hasábjain is, ám kevesebb szó esik arról, hogy bizony a minket körülvevő világűrt is beszennyeztük már. Ez pedig ugyancsak veszélyes, ideje lenne kitakarítani ott is.

A legfrissebb felmérések szerint mintegy háromszázezer kisebb-nagyobb űrszemét kering körülöttünk őrült sebességgel, amik veszélyeztetik a műholdakat és az űrexpedíciókat, így emberéleteket is. Ezek a több tízezer kilométeres óránkénti sebességgel, puskagolyóként száguldó objektumok régi műholdak, űrtávcsövek, űrutazásokból visszamaradt darabok nem semmisülnek meg, nem bomlanak le, hanem egyre csak halmozódnak. És azt, hogy mennyire veszélyesek, legutóbb a Gravitáció című moziban is láthattuk.

Az űrszemét eltakarítása, összefogdosása azonban sziszifuszi munka lenne, nem lehet a Főkefe eszközparkjával megoldani, és ez évek óta fejtörést okoz a szakembereknek. Az ausztrálok most új ötlettel álltak elő, szerintük lézerrel lehetne a legcélravezetőbben tisztogatni. Szerintük tíz éven belül el is készülhet az első precíziós lézerágyú, amellyel a földről lehetne megsemmisíteni a célba vett űrszemét-darabokat. Megsemmisíteni, nyom nélkül eltüntetni persze a lézerrel sem lehet a darabokat, ám azt el lehet érni, hogy a lelőtt tárgyak a felső légkörbe érve elégjenek.

urszemet.jpg

 

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása