HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

19.
március

Dinók Magyarországon

Videotanar.hu  | természetismeret - Magyarország komment

Új elmélet látott napvilágot a dinoszauruszok kipusztulásának körülményeiről. A mai Magyarország területén is éltek szép számmal.

Japán kutatók, egészen pontosan a csibai Műszaki Kutatóközpont munkatársai modellkísérlettel rekonstruálták azokat a körülményeket, amelyek 65 millió évvel ezelőtt a dinók kihalásához vezettek.

Abban eddig is egyetértett a tudományos társadalom, hogy egy meteorit becsapódása indította el azokat a láncreakciókat, amelyek a globális katasztrófához vezettek, újdonság viszont a kutatás új eredménye, amely szerint a becsapódás pillanatában a kéntartalmú kőzetek azonnal felrobbantak, kén-dioxid felhőt, majd kénsavas esőt előidézve ezzel, ami élhetetlenné tette az óceánok felszíni vizeit.

Dinoszauruszok Magyarország területén is éltek, bár nálunk nagyon kevés fosszília található, hiszen ezt a területet a mezozoikum időszakában nagyrészt tenger borította. Az egykori tengerparti mocsaras területeken találtak megkövesedett dinoszaurusz-lábnyomokat és maradványokat, többek között Komlón (Komlosaurus carbonis) vagy nem olyan rég a Bakonyban (rhabodontida). Egy, az ankylosaurusok közé sorolható, újonnan felfedezett fajt pedig egyenesen hazánkról neveztek el Hungarosaurusnak.

hungarosaurus.JPG

(Hungarosaurus)

 

 

 

Címkék: oktatóvideó természetismeret videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása