HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

14.
április

Romhányi, a rímhányó

Videotanar.hu  | irodalom - verselés, rímek komment

Bár a verselés természetesen Romhányi József költeményeiben sem csupán rímek egymásra pakolásáról szól, nem véletlenül érdemelte ki a címben szereplő titulust.

Az 1921-ben született író, költő, műfordító zseniálisan szellemes rímalkotásával és ritmusérzékével tűnik ki a magyar irodalomban. Eredetileg zenésznek készült, brácsán játszott. Több opera és színházi darab szövegkönyve szerepel az életművében, mégis, a nagyközönség elsősorban a Flinstones rajzfilmsorozat (Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki) magyar változatáról és a Szamárfül című, állatverseket tartalmazó kötetéről ismeri. Akik sokat nézik a retrómese-csatornákat, a Doktor Bubó és A Mézga család című örökbecsű rajzfilmekben élvezheti elmés szövegeit.

Íme, egyik rövidebb verse a Szamárfülből:

Mese a számolni tudó oroszlánról

Szorongva ment ki reggel Leó a porondra,
mert várta már
a goromba idomár,
hogy tanszernek használva rút ostorát,
számolásra tanítsa az ostobát.
-Mondd meg, mennyi egy meg egy,
vagy ütlek, hogy meggebedj! -
De hiába pattogtatott peckesen,
nem ment annak még az első lecke sem.
Szégyenében később szegény vadállat
feladott egy nehéz példát magának.
Megoldotta szépen aznap este még:
elosztotta néggyel gonosz mesterét.

oroszlan.jpg

Címkék: vers irodalom oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása