HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

18.
április

Arányosság és szépség

Videotanar.hu  | matematika - az arány, az arányos osztás komment

Az arány fogalma szinte az emberi kultúrával egyidős, tartalma viszont az adott kor szintjét tükrözi. Lássunk néhány érdekességet!

Az arányoknak már az őskorban szerepe volt a korai közösségek életében, hiszen a szerzett javakat nem egyenlő mértékben osztották el egymás között, a vadász, a harcosok, a nők és a gyermekek más-más arányban részesültek a zsákmányból, illetve a megtermelt javakból.

A csiszolt kőkorszak, vagyis a neolit embere is ismerte és alkalmazta az egybevágóság és hasonlóság fogalmát, sőt bronzkori és korai vaskorból származó edényeket is találtak a régészek olyan díszítőábrákkal, amelyek a geometriai alakzatok tudatos alkalmazásával készültek.

Az ókori Hellaszban már tudatosan nagy jelentőséget tulajdonítottak az arányoknak, Platón és Arisztotelész szerint is az arány a szépség elengedhetetlen kritériumai közül való, és ezt nem csupán a test méreteire, hanem az egész életre vonatkoztatták.

aranymetszes.jpg

Címkék: matematika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása