HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

22.
április

A barlangok csákányosa

Videotanar.hu  | vizuális kultúra - ősművészet komment

Az ősművészetekről mindenkinek a barlangrajzok ugranak be elsőként, és ma is él olyan ember a világon, akinek a barlangok dekorálása a hobbija.

Amióta felfedezték az Altamira-barlang ábráit, sokan tekintünk úgy az ősi idők embereire, mint akik egész nap zsákmányállatokat festegettek a lakásként használt barlangok falára. A kérdés ennyire persze nem egyszerű, hiszen az ősember nem lakott azokban a barlangokban, amelyekbe ábrázolásokat helyezett, sőt a kutatók még mindig vitáznak arról, hogy pontosan milyen célt is szolgáltak, mit fejeztek ki a barlangrajzok.

Él azonban Új-Mexikó államban egy férfi, bizonyos Ra Paulette, aki egészen elképesztő hobbit tudhat magáénak. Barlangokban kutakodik ugyanis, és a megfelelő helyeken művészi faragványokkal díszíti azokat. Mindössze egy csákánnyal és egy talicskával felszerelkezve indul alkotni, ám a végeredmények egészen varázslatosak. A ma 68 éves Ra sokáig nem találta a helyét a világban, iskoláiból, munkahelyeiről sorra elbocsátották, mígnem egyszer kotrómunkásként kezdett dolgozni mintegy 25 évvel ezelőtt, és akkor érzett rá a barlangi faragások nemes szépségére. A turizmus hamar fel is fedezte magának a ma már egyszerűen csak Ra-barlangoknak hívott 14 helyet, film is készült róla, és Paulette ma már megteheti, hogy csak saját szenvedélyének éljen, a barlangokban talált igazi otthonára.

Ra-Paulette.jpg

Címkék: oktatóvideó vizuális kultúra videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása