HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

05.
május

Szénnel, búzával

Videotanar.hu  | történelem - az ipari forradalom első feltalálói és találmányai komment

Amikor az ember a lovas közlekedésnél gyorsabban tehetett meg nagy távolságokat, nagyot fordult a világ.

Nagyjából 24 kilométer/óra. Ekkora sebességgel „száguldott” George Stephenson első gőzhajtásos vasúti szerelvénye, a Locomotion nevű mozdonnyal vontatott, mintegy 85 tonnás vonat. Ezt a tempót ma már megmosolyogjuk, ám akkoriban hatalmas lépést jelentett a távolságok leküzdésében.

A Stockton-Darlington vasútvonal hivatalos megnyitására 1825. szeptember 27-én került sor, ám Stephenson már három évvel korábban győzködni kezdte a helyi, északkelet-angliai bányák tulajdonosait, hogy az ő gőzhajtású masinájával sokkal több szenet tudnak szállítani jóval hatékonyabban, mint a hagyományos lóvasúttal.

Stephenson Locomotion nevű gőzmozdonya 33 kocsit vontatott,a mozdony után öt vagon következett szénnel, egy liszttel megrakva, a következő kocsiban a vasút tulajdonosai, igazgatói, földmérők, mérnökök kaptak helyet, ezt 20, utasok számára átalakított szenes vagon, majd legvégül hat szénnel megrakott kocsi követte. A gőzgépet szénnel, valamint búzával fűtötték.

George Stephenson szobra látható a Keleti pályaudvar főhomlokzatának bal oldalán.

locomotiva.jpg

Címkék: történelem oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása