HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

06.
május

Szánkó a vizes homokon

Videotanar.hu  | vizuális kultúra - a gizai piramisok komment

Nem is olyan régen írtunk a piramisok roppant méreteiről és szabályosságáról, most az is kiderül, hogyan szállították a kéttonnás köveket a helyszínre.

Arra már régebben rájöttek a tudósok, hogy a piramisok építéséhez használt, mintegy kéttonnás köveket olyan szerkezettel cipelték az építési területre, amely egy szánra hasonlít. Arra azonban nem volt ötletük, hogy a süppedős homokon hogyan küszöbölték ki, hogy a nagy teher alatt a sítalpak a elsüllyedjenek, illetve az előttük feltorlódott homok ne akadályozza a haladást. A megoldás egyszerű: vizet locsoltak a homokra. Ezzel nem csak a torlódást akadályozták meg, de a felére csökkentették a szánok vontatásához szükséges erőkifejtést is. Kisebb vagy nagyon kíváncsi gyerekek kipróbálhatják a homokozóban, mekkora a különbség a száraz és a vizes homok között ebből a szempontból is.

A megoldás egyébként már hosszú ideje az egyiptológusok orra előtt volt, csak nem vették észre. Djehutihotep sírjában ugyanis találtak egy falrajzot, amelyen rabszolgák egy hatalmas szobrot vontatnak egy szánon, miközben egyik társuk egy kancsóból vizet önt elé. Ezt korábban egyfajta megtisztulási szertartásnak vélték a kutatók, ám kiderült, jóval praktikusabb okai voltak.

farao.jpg

Címkék: felfedezés oktatóvideó vizuális kultúra videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása