HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

14.
május

A jegesmedve nem kap infarktust

Videotanar.hu  | biológia - a jegesmedve... komment

Pedig a koleszterinszintje az egekben van. Egy friss kutatás szerint azonban egy génmutáció miatt ez nem befolyásolja az életkilátásait.

A sarkvidék állatait bemutató videónk kapcsán nemrég megemlékeztünk a rénszarvas alvási szokásairól, ám a zord körülmények más állatok esetében is érdekességeket produkálnak, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Nézzük például a jegesmedvét, aminek már bocsa is gyakorlatilag tömény zsíron él, hiszen az anyamedve teje 30 százalékos (mi a boltban már az 1,5%-oson is sápítozunk).

A kifejlett állatok bőre alatt tekintélyes mennyiségű zsírréteg halmozódik fel, ami a hideg elleni védekezésben játszik szerepet, testtömegük mintegy felét a zsír adja, de a táplálkozásuk is elsősorban a zsírra épül, hiszen zsákmányállataik is bőséges hájjal rendelkeznek a hideg miatt.

A jegesmedvék mégsem küzdenek szív- és érrendszeri betegségekkel. Ennek oka, hogy az ezen területek állapotáért felelős gének mutálódtak az évezredek során. Ez a gén az APOB, amely kulcsszerepet játszik abban, hogy a véráramban lévő koleszterin a sejtekbe jusson, így az említett betegségek ne alakulhassanak ki.

A jegesmedvét tehát az infarktus nem veszélyezteti, a sarki jégtakaró rohamos olvadása azonban igen.

jegesmedve_1.jpg

Címkék: biológia oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása