HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

22.
május

Hatalmas lyuk a Napon

Videotanar.hu  | természetismeret - Föld és világegyetem komment

Bár a mi naprendszerünk eltörpül a világegyetem felfoghatatlan nagyságában, érdekes és fontos is megfigyelni központi csillagunk tevékenységét.

A mi naprendszerünk központi csillaga, a kategóriájában közepes méretűnek számító Nap gázokból áll, amelyek folyamatos aktivitásban vannak, napkitöréseket és az állandó napszelet is produkálva.

A NASA szakemberei a napokban egy eddig sosem látott, hatalmas, megközelítőleg négyzet alakú foltot fedeztek fel a Napon, amelyből roppant mennyiségű napszél áramlik a világűrbe.

A felvételeket, amelyek közül egy képet mi is megmutatunk itt, a NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (Solar Dynamics Observatory) rögzítette. Az úgynevezett koronalyukak olyan helyek a Nap felszínén, ahol a csillag mágneses tere szétnyílik, majd ezen keresztül napszél áramlik a csillagközi térbe.

Noha a napszél hatással lehet a Földre is, a szakemberek szerint kicsi az esély arra, hogy a szokatlan jelenség során keletkezett napkitörések elérjenek bolygónkig.

naplyuk.jpg

Címkék: világegyetem oktatóvideó természetismeret videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása