HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

27.
május

Bartók autizmusa

Videotanar.hu  | ének - Bartók Béla: Cantata Profana komment

Bartók egyértelműen zseni volt, de tény, hogy az életkörülményeit, tevékenységét, levelezését jól ismerő kutatók szerint egyértelműen autista is.

Az autista gyerekek nem alakítanak ki közeli személyes kapcsolatokat, nem szeretik a testi kontaktust, az ölelgetést, később kezdenek beszélni. Bartók kétéves koráig egyáltalán nem is beszélt, rendkívül tartózkodó és visszahúzódó volt. Még a gyerekjátékokat sem szerette, ám négyéves korára már 40 dalt tudott. Barátságtalan, sokak számára egyáltalán nem rokonszenves természete abban is megmutatkozott, hogy tanítványaival szinte fanatikusan szigorú volt.

A zeneszerző egyedül anyjával ápolt különleges, bensőséges kapcsolatot, ezt Virág Teréz pszichológus fejti ki a Cantata Profana című műről írott tanulmányában.

Bartók második felesége, Pásztory Ditta sokszor kényszerült magyarázkodásra férje viselkedése miatt. Ő ugyanis az idegenekkel rendkívül barátságos, a hozzá közeledőkkel ellenben elutasító volt. Ha otthon tartózkodott, teljes csendnek kellett uralkodnia a házban, ilyenkor a zongoraművész asszonya és fia sem gyakorolhatott.

Bartok.jpg

Címkék: oktatóvideó ének-zene Bartók videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása